Pengaruh Efektivitas Penerapan Cost Dan Expense Terhadap Tingkat Revenue Pada Hotel Mercure Jakarta Sabang (2019-2022)

Penulis

  • Calpin Harris Miantua Marbun Universitas Tama Jagakarsa
  • Eka Budi Yulianti Universitas Tama Jagakarsa
  • Desyi Erawati Universitas Tama Jagakarsa

DOI:

https://doi.org/10.51903/jupea.v4i1.2812

Kata Kunci:

Cost, Expenses, dan Revenue

Abstrak

This study aims to examine the effect of affectiviness the application of cost and expense emphasis on revenue levels at the Mercure Jakarta Sabang Hotel (2019-2022). The type of data used is qualitative data. The research method used is quantitative research. The data analysis technique used multiple regression analysis which was preceded by normality, multicollinearity, and heteroscedasticity tests. From the calculation results that partially there is a significant effect of cost on revenue. Expenses have a significant effect on revenue. The results simultaneously show that costs and expenses have a significant effect on revenue.

 

Referensi

Armin, K. (2016). Analisis Efektivitas Pengendalian Biaya Food And Beverage Departement Pada Max One Vivo Hotel Palembang. Jurnal Kompetitif, 5(1), 132. https://doi.org/10.30998/sosioekons.v9i2.1944

Budi Yulianti, E., & Suratno, S. (2015). Return on Equity , Debt to Equity Ratio, Price Earning Ratio, Assets Growth, Inflasi dan Return Saham Perusahaan Property dan Real Estate. Jurnal Riset Akuntansi & Perpajakan (JRAP), 2(02), 153–166. https://doi.org/10.35838/jrap.v2i02.107

Datu, C. V. (2019). Analisis Biaya Dalam Penentuan Harga Pokok Produksi Pada Perusahaan Roti Happy Bakery Manado. Jurnal EMBA, 7(4), 6147–6154.

Hansen, D. R., & Mowen, M. M. (2015). Managerial Accounting (8th ed.). PT. Salemba Empat.

Harnanto. (2019). Dasar - Dasar Akuntansi (Dua). Andi.

Jannah, M. (2018). Analisis Pengaruh Biaya Produksi Dan Tingkat Penjualan Terhadap Laba Kotor. Jurnal BanqueSyar’i, 4(1).

Kieso, D. E., Weygandt, J. J., & Warfield, T. D. (2018). Akuntansi Keuangan Menengah: Intermediate Accounting (Kedua). Salemba Empat.

Mulyadi. (2015). Akuntansi Biaya (5th ed.). STIM YKPN.

Mulyadi. (2018). Akuntansi Biaya Cetakan 15,5. YKPN.

Purwaji, A., Wibowo, & Muslim, S. (2018). Akuntansi Biaya. Salemba Empat.

Ramadona, A. (2016). Pengaruh Struktur Kepemilikan Manajerial, Struktur Kepemilikan Institusional, Ukuran Perusahaan Dan Leverage Terhadap Konservatisme Akuntansi. JOM Fekon, 3(1), 2357–2371.

Reza, M. K., Yuliniar, & Simarmata, P. (2021). Analisis faktor-faktor yang mempengaruhi CSR disclosure dengan moderasi profil perusahaan. Business Management, Economic, and Accounting National Seminar, 2, 580–593.

Riwayadi. (2017). Akuntansi Biaya: Pendekatan Tradisional Dan Kontemporer (2nd ed.). Salemba Empat.

Siregar, B. (2017). Akuntansi Sektor Publik (Kedua). UPP STIM YKPN.

Sochib. (2018). Pengantar Akuntansi 1. Deepublish.

Sulastiyono, A. (2015). Manajemen Penyelenggara Hotel.

Supriyono, R. A. (2018). Akuntansi Keperilakuan. Gadjah Mada Universitas Press.

Widagdo, Y. M. (2019). Pengaruh Penerapan Penekanan Cost dan Expense terhadap Tingkat Profitabilitas Perusahaan (Studi Kasus pada Megaland Hotel Solo). Hotelier Journal, 5(Juni 2019), 12.

Yulianti, E. B. (2020). Pengaruh ROA terhadap Pertumbuhan Laba pada Bank Umum Periode Tahun 2008-2012. Paper Knowledge . Toward a Media History of Documents, 19, 12–26.

Diterbitkan

2024-01-31