Asuhan Keperawatan Keluarga Pada Tahap Perkembangan Lanjut Usia Dengan Pemberian Intervensi Jus Tomat Untuk Menurunkan Tekanan Darah Pada Ibu S Di Link Kaong Rt 01/Rw 05 Desa Cipocok Jaya Kecamatan Cipocok Jaya Kota Serang Tahun 2023.

  • Mita Nadia Febriaty Universitas Yatsi Tangerang, Indonesia
  • Alfika Safitri Universitas Yatsi Tangerang, Indonesia
  • Rina Puspita Sari Universitas Yatsi Tangerang, Indonesia

Abstrak

Background: The family is the smallest unit in society which is the entry point in an effort to achieve optimal public health. The family is also referred to as a social system. Hypertension can be defined as persistent blood pressure where the systolic pressure is above 140 mmHg and the diastolic pressure is above 90 mmHg. Hypertension almost affects 26% of the adult neurological population worldwide, even by 2025, it is projected that 29% of the world's population (1.56 billion adults) will have hypertension. Data from WHO in 2013 showed that there are 9.4 million people in the world every year. Tomato juice as a non-pharmacological therapy or herbal as an alternative treatment of high blood disease. Tomatoes are fruits that contain lots of potassium, potassium can also affect the angiotensinogen renin system as an inhibitor of production. Objective: to know the intervention of tomato juice to lower blood pressure in hypertensive patients. Methods: by means of interviews, assessments and nursing care actions. Results: Case study obtained after clients were given nonpharmacological therapy tomato juice in Mrs. S significant results, where there was a decrease in blood pressure from 150/90mmHg to 120/80 mmHg. Conclusion: Tomato juice has an effect on lowering blood pressure in hypertensive patients. 

 

Referensi

Asih Lestari, N. (2020). Studi Kasus Penerapan Terapi Komplementer: Pemberian Jus Tomat Terhadap Penurunan Tekanan Darah. Jurnal Ilmu Keperawatan.
Dea Putri Novianti, N. K. (2022). Pengaruh Pemberian Buah Tomat (Solanum Lycopersicum) Terhadap Penurunan Tekanan Darah Pada Pasien Hipertensi. Student Journal Of Nutrition, 33-40.
Delfriana, A. N. (2022). Faktor-Faktor Yang Menyebabkan Hipertensi Di Kelurahan Medan Tenggara. Jurnal Kesehatan Masyarakat.
Dzunijar, D. D. (2020). Penyuluhan Tentang Manfaat Jus Tomat Untuk Menurunkan Tekanan Darah Pada Klien Hipertensi Di Desa Talang Lebar Tanggamus Lampung. 95-100.
Emira, D. H. (2022). Pendidikan Kesehatan Hipertensi Pada Lansia. Jurnal Kreativitas Pengabdian Kepada Masyarakat.
Hamria, M. M. (2020). Hubungan Pola Hidup Penderita Hipertensi Dengan Kejadian Hipertensi Di Wilayah Kerja Puskesmas Batalaiworu Kabupaten Muna. Jurnal Keperawatan.
Indra Gunawan, Y. S. (2020). Penerapan Jus Tomat Terhadap Penurunan Tekanan Darah Pada Pasien Hipertensi.
Isna Aglusi Badri, C. M. (2022). Studi Kasus: Penderita Hipertensi Dengan Penerapan Jus Tomat. Jurnal Kesehatan Mercusuar.
Muchamad Rifai, D. S. (2022). Edukasi Penyakit Hipertensi Warga Dukuh Gebang Rt 04/Rw 09 Desa Girisuko Kecamatan Panggang Kabupaten Gunung Kidul. Jurnal BUDIMAS.
Muhadi. (2016). JNC 8: Evidence Based Guideline Penanganan Pasien Hipertensi Dewasa. Divisi Kardiologi, Departemen Ilmu Penyakit Dalam Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia/RS Cipto Mangunkusumo Jakarta, Indonesia, 54-59.
Noor Cholifah, D. H. (2021). Pengaruh Pemberian Jus Tomat Terhadap Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi Di Puskesmas Purwosari Kudus. Jurnal Ilmu Keperawatan dan Kebidanan, 404-410.
Notoatmodjo, S. (2010). Metodologi Penelitian Kesehatan. Rineka Cipta.
Suwati, B. A. (2018). Pengaruh Pemberian Jus Tomat Terhadap Tekanan Darah Penderita Hipertensi Di Desa Lemahireng Kecamatan Bawen.
Diterbitkan
2023-08-03